Květáková pizza
Květáková pizza je jeden z nejlepších způsobů jak do sebe dostat vitamín C. Květák ho má totiž daleko více, než třeba pomeranče.
SUROVINY
- 1/2 středního květáku
- 150g strouhaného sýru – mám vyzkoušený eidam i mozzarelu (používejte strouhanou mozzarelu, kterou mají v Lidlu nebo Bille)
- 2 vajíčka
- sůl a pepř
POSTUP
Zapneme troubu na 190°C. Omyté růžičky květáku rozmixujeme v mixéru (méně nepořádku) nebo nastrouháme na struhadle (více nepořádku). Nemixujte dlouho, ať z něj nemáte kaši. Květák dáme na 7 minut do mikrovlnky nebo na 10 minut do hrnce nad páru. V utěrce z něj vymačkáme maximum tekutiny. Tento krok můžete přeskočit, ale v tom případě pak dejte jen jedno vajíčko. Já jsem ale všemi deseti pro to, abyste tu vodu vymačkali. Máme tedy květák s jedním nebo dvěma vajíčky, přidáme nastrouhaný sýr, osolíme a opepříme. Klidně v této fázi můžete přidat oblíbené bylinky. Směs dejte na plech na pečící papír. Můžete udělat jednu velkou obdélníkovou pizzu nebo použít dva plechy a udělat dvě kulaté. Dejte do trouby péct cca na 12 minut, vytáhnětě, placku obraťte. Já to dělám tak, že si nachystám druhý pečící papír, placku na něj otočím i s původním papírem a ten pak sloupnu. Pečte dalších 12 minut. Korpus máte hotový.
V této chvíli začíná prostor pro vaši fantazii. Na korpus můžete dát cokoliv. Třeba rajčatovou omáčku Marinara, kterou vytvoříte jednoduchým rozmixováním níže uvedených surovin.
- 100g rajčta cherry
- 40g rajčatové pyré
- čerstvá bazalka
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 40 ml olivového oleje
- sůl a pepř
Přidejte další sýr, šunku, slaninu, restované žampiony, plátky cukety a rajčat, olivy, kapary, tuňáka, kousky masa nebo feferonky. Cokoliv, po čem touží vaše chuťové buňky. Dejte zapéct pod gril.
MÁTE HOTOVO!
PS: Jde to i bez sýru v korpusu. Pak ale musíte květák opravdu pořádně vymačkat a doporučuji dělat raději menší květákové placičky.