Tortilla
Tortilla je placka, do které můžete zabalit milion dobrot a vzít ji třeba na cestu. Já ji ale sním vždycky hned doma. A přiznám se, že někdy ještě dřív, než do ní něco zabalím:-)
Spousta receptů na low carb tortilly obsahuje kokosovou mouku. Nejsme úplně její vášniví fanoušci, takže nezbývalo než vyzkoušet něco jiného. Na této tortille mě fascinuje jedna věc. Je z vajíček, ale nechutná jako vaječná omeleta. Je v ní spousta sýra, ale není sýrová. Je vláčná, ale zárověň pevná, takže nemusíte mít obavy, že se vám při rolování roztrhne.
SUROVINY
- 2 vejce
- 10g mouky ze zlatého lněného semínka
- 15g nastrouhaného eidamu
- půl lžičky mletého kmínu
- čtvrt lžičky mleté papriky
- špetka soli
POSTUP
Rozšleháme vejce a přidáme mouku ze zlatého lněného semínka, společně s kmínem, mletou paprikou a špetkou soli. Vmícháme nastrouhaný sýr.
Rozpálíme pánev a pak stáhneme teplotu. Mám doma indukci, která je od 1-9 a používám stupeň 6. Jde o to, aby pánev nebyla příliš rozpálená, jinak vám začne těsto dělat bublinky. Nepoužívám žádný tuk, protože nechci, aby byla tortilla příliš mastná. Z jedné dávky uděláte na větší pánvi 2 tortilly. Nebojte se je udělat tenší, tlustší se vám pak budou hůře rolovat. Z každé strany dělejte asi 1 minutu, dokud není těsto zlatavé.
Teď můžete tortillu použít třeba na mexické burrito s grilovanou zeleninou, guacamole, rajčaty s koriandrem, zakysanou smetanou, salsou a strouhaným sýrem.
Nebo ji potřete krémovým sýrem (třeba lučinou), přidejte plátky uzeného lososa. Zarolujte a nakrájete na kolečka.
Způsobů jak využít tortillu je hodně. Co napadá vás?