Chlebík
Bez chleba se v klidu obejdete až do té doby, než vám začne chybět:-)
Je fajn mít na co namazat domácí játrovou paštiku nebo třeba rybičkovou pomazánku. Internet se hemží recepty na nízkosacharidové pečivo. Většina receptů však u mě neobstála. Buď se mi to prostě nepovedlo nebo mi to nechutnalo. Nejsem žádná pekařka, takže první varianta byla častější. Tak jsem se rozhodla, že si vymyslím vlastní recept. Půl roku experimentů se vyplatilo a chleba je na světě. Nebo spíš chlebík. Z jedné dávky uděláte v malé formě na biskupský chlebíček nižší chlebík:-) Ale není problém dávku zdojnásobit.
Chlebík je celkově vlhčí, neskladujte ho proto v sáčku. Bez problémů vám 2 dny vydrží jen tak na vzduchu.
SUROVINY
- 120g Lučiny
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 60g lněné mouky (kupuji si zlaté lněné semínko a v mixéru ho rozmixuji na mouku)
- 15g psyllia (používám Dr.Popov a stejně jako lněné semínko ho proženu mixérem)
- 10g drceného kmínu
- 20-30ml vlažné vody
- 30g slunečnicových semínek (+ trochu na posypání)
- ½ lžicky prášku do pečiva (Dr.Oetker má přášek s vinným kamenem)
- 1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa
- ½ lžičky soli
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 175 °C, do formy na biskupský chlebíček dáme papír na pečení. Používám menší formu od Tescomy.
- Utřeme lučinu se žloutky a přidáme lžíci citrónové šťávy nebo jablečného octa.
- Z bílků vyšleháme hustý sníh.
- Teď to musí jít rychle: do žloutků s lučinou přidáme směs: lněná mouka,kmín, psyllium,prášek do pečiva a sůl. Díky psylliu to začíná hrozně rychle houstnout. Přidáme vlažnou vodu a pořádně zamícháme.
- Zašleháme 1/ 3 bílků a přidáme slunečnicová semínka.
- Zapracujeme zbylý sníh (není potřeba nějak extra něžně).
- Těsto dáme do formy na biskupský chlebíček. Ozdobíme slunečnicovými semínky.
- Pečeme cca 40 minut, 10 minut před koncem uděláme do housek párátkem několik dírek, aby mohla unikat přebytečná vlhkost.
- Po upečení vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Já nemám mřížku, takže dám pod chlebík 4 vidličky a efekt je stejný:-)