Chlebík z mandlové mouky
Receptů na dobré pečivo není nikdy dost:-)
SUROVINY
- 150g mandlové mouky
- 30g psyllia (vláknina – koupíte v lékárně)
- 10g mletého kmínu
- sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
- špetka soli
- 6 žloutků (velikost M)
- 6 bílků (velikost M)
- 60g rozpuštěného másla
- 80ml vlažné vody
- lžíce jablečného octa
POSTUP
Troubu předehřejeme na 190°C. Máslem vymažeme malou formu na biskupský chlebíček. Já používám tu o rozměrech 23 x 11cm. Smícháme všechny suché ingredience (mandlovou mouku, psyllium, kmín, prášek do pečiva a sůl). Rozšleháme žloutky s rozpuštěným máslem a octem. Z bílků vyšleháme hodně tuhý sníh. Žloutky s máslem a octem přimícháme k suchým surovinám. Jde to i ručně, ale já používám metly. Přidáme vodu a zamícháme. Všleháme 1/3 bílků a pak zapracujeme zbytek. Nebojte se použít mixér ani na ten sníh. Těsto hned nalijeme do formy a necháme 35 minut péct.
Moje sestřenice Janička má celkem nefunkční troubu a tak jsme dumaly, jak by si mohla dělat vlastní pečivo. Řešení bylo nakonec jednodušší, než jsme čekaly. Zní to trochu šíleně, ale tento chleba upečete i v mikrovlnce:-) Kůrčičku od něj čekat nemůžete, ale svůj účel splní. Použila jsem poloviční porci a těsto nalila do mikrovlnitelné užší misky. „Pekla“ jsem jej na 800 wattů 5 minut. Chlebík nechte po upečení vychládnout na mřížce. Janička mu s láskou říká Mandláček:-)
My z tohoto chlebíků doma rádi děláme chleba obalovaný ve vajíčku. Když jsem byla malá, tak jsme jim říkali „chudí rytíři“. Jak jim říkáte vy?