Chlebík z mandlové mouky

Receptů na dobré pečivo není nikdy dost:-)

chleba 2

SUROVINY

  • 150g mandlové mouky
  • 30g psyllia (vláknina – koupíte v lékárně)
  • 10g mletého kmínu
  • sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
  • špetka soli
  • 6 žloutků (velikost M)
  • 6 bílků (velikost M)
  • 60g rozpuštěného másla
  • 80ml vlažné vody
  • lžíce jablečného octa

POSTUP

Troubu předehřejeme na 190°C. Máslem vymažeme malou formu na biskupský chlebíček. Já používám tu o rozměrech 23 x 11cm. Smícháme všechny suché ingredience (mandlovou mouku, psyllium, kmín, prášek do pečiva a sůl). Rozšleháme žloutky s rozpuštěným máslem a octem. Z bílků vyšleháme hodně tuhý sníh. Žloutky s máslem a octem přimícháme k suchým surovinám. Jde to i ručně, ale já používám metly. Přidáme vodu a zamícháme. Všleháme 1/3 bílků a pak zapracujeme zbytek. Nebojte se použít mixér ani na ten sníh. Těsto hned nalijeme do formy a necháme 35 minut péct.

Moje sestřenice Janička  má celkem nefunkční troubu a tak jsme dumaly, jak by si mohla dělat vlastní pečivo. Řešení bylo nakonec jednodušší, než jsme čekaly. Zní to trochu šíleně, ale tento chleba upečete i v mikrovlnce:-) Kůrčičku od něj čekat nemůžete, ale svůj účel splní. Použila jsem poloviční porci a těsto nalila do mikrovlnitelné užší misky. „Pekla“ jsem jej na 800 wattů 5 minut. Chlebík nechte po upečení vychládnout na mřížce. Janička mu s láskou říká Mandláček:-)

My z tohoto chlebíků doma rádi děláme chleba obalovaný ve vajíčku. Když jsem byla malá, tak jsme jim říkali „chudí rytíři“. Jak jim říkáte vy?

 

Chlebík z mandlové mouky

Chcete dostávat upozornění na nové recepty e-mailem?

Sledujte DELIKETO také na sociálních sítích!