Housky se slunečnicovými semínky

Rychlá večeře nebo něco na cestu? Tak či tak, tyto housky plné slunečnicových semínek je dobré mít po ruce.

Těsto na housky je úplně stejné jako to na chlebík. Z jedné dávky upečete 4 krásné houstičky. Housky jsou vevnitř vlhčí a proto je lepší skladovat je třeba jen v papírovém sáčku. Mám ale vyzkoušené, že bez problémů vydrží 2 dny jen tak na čerstvém vzduchu.

Housky chlebíkové

SUROVINY

  • 120g Lučiny
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 60g lněné mouky (kupuji si zlaté lněné semínko a v mixéru ho rozmixuji na mouku)
  • 15g psyllia (používám Dr.Popov a stejně jako lněné semínko ho proženu mixérem)
  • 10g drceného kmínu
  • 20-30ml vlažné vody
  • 30g slunečnicových semínek (+ trochu na posypání)
  • ½ lžicky prášku do pečiva (Dr.Oetker dělá přášek s vinným kamenem)
  • 1 lžíce  citrónové šťávy nebo jablečného octa
  • ½ lžičky soli

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 175 °C, na plech nachystáme papír na pečení.
  2. Utřeme lučinu se žloutky a přidáme lžíci citrónové šťávy nebo jablečného octa.
  3. Z  bílků vyšleháme hustý sníh.
  4. Teď to musí jít rychle: do žloutků s lučinou přidáme směs: lněná mouka,kmín, psyllium,prášek do pečiva a sůl. Díky psylliu to začíná hrozně rychle houstnout. Přidáme vlažnou vodu a pořádně zamícháme.
  5. Zašleháme 1/ 3 bílků a přidáme slunečnicová semínka.
  6. Zapracujeme zbylý sníh (není potřeba nějak extra něžně).
  7. Na plechu vytvoříme z těsta lžící 4 bochánky. Dotvarujeme navlhčenýma rukama. Ozdobíme slunečnicovými semínky.
  8. Pečeme cca 35 minut, 10 minut před koncem uděláme do housek párátkem několik dírek, aby mohla unikat přebytečná vlhkost.
Housky se slunečnicovými semínky

Chcete dostávat upozornění na nové recepty e-mailem?

Sledujte DELIKETO také na sociálních sítích!