Rychlá večeře nebo něco na cestu? Tak či tak, tyto housky plné slunečnicových semínek je dobré mít po ruce.
Těsto na housky je úplně stejné jako to na chlebík. Z jedné dávky upečete 4 krásné houstičky. Housky jsou vevnitř vlhčí a proto je lepší skladovat je třeba jen v papírovém sáčku. Mám ale vyzkoušené, že bez problémů vydrží 2 dny jen tak na čerstvém vzduchu.
SUROVINY
- 120g Lučiny
- 3 žloutky
- 3 bílky
- 60g lněné mouky (kupuji si zlaté lněné semínko a v mixéru ho rozmixuji na mouku)
- 15g psyllia (používám Dr.Popov a stejně jako lněné semínko ho proženu mixérem)
- 10g drceného kmínu
- 20-30ml vlažné vody
- 30g slunečnicových semínek (+ trochu na posypání)
- ½ lžicky prášku do pečiva (Dr.Oetker dělá přášek s vinným kamenem)
- 1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa
- ½ lžičky soli
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 175 °C, na plech nachystáme papír na pečení.
- Utřeme lučinu se žloutky a přidáme lžíci citrónové šťávy nebo jablečného octa.
- Z bílků vyšleháme hustý sníh.
- Teď to musí jít rychle: do žloutků s lučinou přidáme směs: lněná mouka,kmín, psyllium,prášek do pečiva a sůl. Díky psylliu to začíná hrozně rychle houstnout. Přidáme vlažnou vodu a pořádně zamícháme.
- Zašleháme 1/ 3 bílků a přidáme slunečnicová semínka.
- Zapracujeme zbylý sníh (není potřeba nějak extra něžně).
- Na plechu vytvoříme z těsta lžící 4 bochánky. Dotvarujeme navlhčenýma rukama. Ozdobíme slunečnicovými semínky.
- Pečeme cca 35 minut, 10 minut před koncem uděláme do housek párátkem několik dírek, aby mohla unikat přebytečná vlhkost.