Květákové placky
Podle Starého zákona Bůh živil na čtyřicetileté cestě pouští Izraelský lid božskou manou. Vědci si stále lámou hlavu tím, co za pokrm to vlastně mohlo být. Vážení, konec bádání. Byly to tyto květákové placky:-) Protože Božská mana je to první, co vás napadne, když je ochutnáte.
Přiznám dopředu, že tato lahůdka vyžaduje trochu více energie na přípravu. Vložená investice se vám ale mnohokrát vrátí.
POSTUP
Potřebujete jen květák, vajíčka, sůl a pepř. Květák si rozdělte na růžičky (moje vážily dohromady cca 530g). Postupně je rozmixujte v mixéru na jemno. Bacha ale, ať z toho nemáte pastu. Nemáte-li mixér, jde to i nastrouhat. Rozmixovaný nebo nastrouhaný květák dejte do mikrovlnitelné nádoby a 7 minut mikrovlňte. Lehce vychladlý květák dejte do utěrky a vymačkejte z něho maximum vody. Budete překvapení, kolik jí tam je a jak málo květáku vám zbude. Ke květáku přidejte 2 vajíčka, osolte a opepřete. Smícháním vám vznikne řidší těstíčko. Lžící z něj udělejte na plechu placky. Mě to vyšlo na 6 placek. Na fotce je jenom 5, protože jsou fakt dobré a já jsem neodolala a jednu snědla ještě před focením:-) Pečte na 170 stupnů 10 minut z jedné a 7 minut z druhé strany. Osvědčilo se mi vypnout ventilátor. A teď třešnička na dortu. Upečené placky opečte ještě na pánvičce na másle. Když to píšu, jsou moje placky dávno snězené, ale strašně moc toužím po dalších:-) Jsou dokonalé samotné, ale můžete je použít jako přílohu. Představuju si je se šťavnatým guláškem. Poprvé jsme je měli s klobáskou z Marks&Spencer a grilovanou zeleninou. A tehdy vznikla má láska k těmto plackám. Jsou prostě božské.
Původní recept vymyslel Joshua Weissman v 17ti letech. Neskutečně talentovaný kluk, který dělá taky úžasné fotky.
SUROVINY
- květák
- 2 vejce
- sůl a pepř